E-Öğrenme: Dünyanın En Hızlı Büyüyen Endüstrilerinden Biri

E-öğrenme, son yıllarda eğitim ve öğretim süreçlerinde devrim yaratarak hem kişiler hem de kurumlar için önemli bir alternatif haline geldi. E-Öğrenme Neden Hızla Büyüyor? E-öğrenme sektörü, yalnızca bireylerin kişisel gelişimlerini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda kurumların eğitim maliyetlerini azaltmasına ve çalışanların daha etkili bir şekilde gelişmesine yardımcı oluyor. Küresel e-öğrenme pazarı, 2021 yılında yaklaşık 250 milyar dolarlık bir değere Read more…

Türkiye ve AB’de E-Kitap Satışları: Farklar ve Sebepler

E-kitaplar, dijital çağın hayatımıza kattığı önemli yeniliklerden biri olarak hem Türkiye’de hem de AB ülkelerinde kitap pazarında önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Ancak, e-kitapların satış performansı ve kullanım alışkanlıkları açısından belirgin farklar bulunmaktadır. Türkiye’deki E-Kitap Satış Performansı Türkiye’de e-kitap satışları son yıllarda artış göstermiş olsa da, basılı kitaplara kıyasla oldukça düşük seviyelerde kalmaktadır. Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre, Türkiye’deki Read more…

ÖSYM Başkanı Ersoy: “DERDİMİZ DİJİTAL TABANLI SINAVA GEÇMEK” (30.09.2024)

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, üniversite sınavını yılda birden fazla yapmak istediklerini açıkladı. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Ve Yüksek Öğretim Kurulu ile çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Ersoy, e-sınav sayısını artırarak, dijital tabanlı sınavlara ağırlık vermek istediklerini de kaydetti ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, Habertürk’e özel açıklamalarda bulundu. Ersoy, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de YKS sayısının birden Read more…

ChatGPT ve Google Gemini Performans Karşılaştırması: Hangi Yapay Zeka Daha İyi?

Yapay zekanın hızla geliştiği dünyada, iki isim öne çıkıyor: OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın Gemini’si. Peki performans açısından hangisi daha iyi? Eğitim ve Yapı ChatGPT:ChatGPT, internet üzerindeki geniş metin verileriyle önceden eğitilmiş GPT-4 mimarisine dayanıyor. Bu model, insan geri bildirimlerinden öğrenerek daha doğal ve anlaşılır metinler üretebiliyor. Özellikle insan benzeri konuşmalar yapma konusunda oldukça başarılı. Google Gemini:Google Gemini ise, Read more…

AB Yapay Zeka Yasası Kabul Edildi

AB Yapay Zeka Yasası Nedir?Dünyada Bir İlk: AB Yapay Zeka Yasası, yapay zeka (YZ) için kapsamlı bir yasal çerçeve oluşturmaya çalışan büyük bir düzenleyici tarafından atılmış ilk adım ve bu alanda bir dönüm noktası niteliğinde.Risklere Göre Yaklaşım: Temel amacı, YZ sistemlerini temel haklar ve güvenlik için oluşturdukları potansiyel risklere göre sınıflandırmaktır. Bu yaklaşım, her bir sistemin uyması gereken düzenleme seviyesini Read more…

Yapay Zeka bir tehdit midir?

“Üretici Yapay Zeka insan ırkı için bir tehdit midir? Neden? Lütfen kısa ve öz cevap ver. 3 cümle/60 kelimeyle cevap ver.” diye sordum.ChatGPT 3.5’in cevabı: Üretken yapay zeka, insanlık üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etki potansiyeline sahip. Yaratıcılığı, üretkenliği ve problem çözmeyi geliştirebilir ama kötüye kullanım, deepfake oluşturma ve işten çıkarmalara sebep olma gibi konularda endişeler var. Read more…

Moodle ve Yapay Zeka İlkeleri

Moodle’da, herkes için öğrenmenin güvenliğini, verimliliğini ve erişilebilirliğini en üst düzeye çıkaran insan merkezli bir yapay zeka yaklaşımına kendimizi adadık. Bu vizyona göre yönetilen ve değerlerimizle uyumlu olarak yapay zekaya yaklaşımımızı yönlendiren sağlam ilkeler oluşturduk.

Lise Öğrencileri İçin Ücretsiz Yapay Zeka Eğitimi

AI4ALL Açık Öğrenme Platformu, eğitimcilerin kendi topluluklarında Yapay Zeka eğitimine erişimlerini artırabilmeyi amaçlayan ücretsiz müfredat ve öğretmen kaynakları sunuyor. AI4ALL Açık Öğrenme Platformu müfredatı, disiplinler arası özeliktedir ve bilgisayar bilimi veya matematik geçmişi olmayan kişiler için de uygundur. AI4ALL Açık Öğrenme müfredatına buradan ulaşabilirsiniz.

Yapay Zeka, Dili Bebekler Gibi Öğrenebilir mi?

GPT-4 gibi Yapay Zeka sistemlerinin, insan dilini ne kadar iyi öğrendikleri ve kullandıkları konusu sürekli manşetlerde. Bunu internetten astronomik miktarda veri alarak (bir insanın 100.000 yıl içinde karşılaşacağından daha fazla metin tarayarak) başarıyorlar. Bebekler ise sadece kendi çevrelerinde olanı özümseyerek, çok daha az girdiyle kelimeleri öğreniyorlar. Bir Yapay Zeka sistemi, kelimeleri yalnızca küçük bir çocuğun gördüğü ve duyduğu Read more…